Vi har bytt namn till Adlibris Campus! Campusbokhandeln ❤️ Adlibris - Läs mer här
Gärningsmannen är polis : Om trakasserier och tystnadskultur inom svensk polis
- Pocket, Svenska, 2022
- Författare: Lisa Bjurwald, Kerstin Dejemyr
- Betyg:
Skickas från centrallagret.
Beskrivning
"Ett journalistiskt mästerverk!" ETC
”Omskakande rapport om läget inom polisen”– Jönköpings-Posten
Vad händer när beskyddare blir förövare? När de som ska upprätthålla lagen själva bryter mot den – och cheferna vänder bort blicken?
Kerstin Dejemyr har fler decenniers erfarenhet som polis och var med och startade polisens Metoo-upprop #Nödvärn, efter vilket hon såg sig tvingad att lämna myndigheten. Tillsammans med den undersökande journalisten och författaren Lisa Bjurwald samlar de här förödande vittnesmål från polisstationer runt om i landet och granskar vad exakt myndigheten gör för att få bukt med problemen.
Bland annat upptäcker de att det i princip råder straffrihet för polismän som trakasserar och våldtar. I en tystnadskultur där polisanställda uppmanas att ”lägga locket på” om problematiska händelser och individer blir det sällan några konsekvenser ens på arbetsplatsen.
Gärningsmannen är polis är en skakande inblick i en myndighet med allvarliga och djupt rotade problem med sexism och chauvinism – och en bok där dess hitintills osynliga offer får komma till tals.
"Bjurwald och Dejemyr har satt ihop en hedervärd och fullkomligt nödvändig bok - inte bara för den utmärkta genomgången av polisens hårresande problem, utan för att den avslutas med en stadig lista på förändringsförslag. Det handlar om rätt grundläggande saker som att öka transparensen, stärka polisfacket och skydda visselblåsare - saker som redan borde varit självklara." Aftonbladet
“Chockerande läsning om poliskårens sexism” – Gefle Dagblad
“En ögonöppnare” – Magasinet Paragraf
“En omskakande påminnelse om en myndighet som inte till fullo förtjänat vår tillit” – Arbetarbladet
“Poliser som trakasserar, chefer som ser mellan fingrarna. Den som väljer att anmäla riskerar straff och repressalier, samtidigt som kollegan som betett sig olämpligt ofta klarar sig helt utan konsekvenser.” – Hallandsposten