Vi har bytt namn till Adlibris Campus! Campusbokhandeln ❤️ Adlibris - Läs mer här
Svenska ödehus 2 : på återbesök i folkhemmet | 1:a upplagan
- Inbunden, Svenska, 2011
- Författare: Sven Olov Karlsson, Philip Pereira dos Reis
- Betyg:
Ej i lager
Beskrivning
I Svenska ödehus 2 fortsätter Sven Olov Karlsson och Philip Pereira dos Reis sin resa genom folkhemmet. Boken innehåller tio nya berättande reportage om övergivna hus runt om i Sverige, både privatbostäder, industriella miljöer och offentliga inrättningar. Flera av platserna vittnar om dramatiska händelser och intressanta människoöden. Allt gestaltas av Sven Olov Karlssons känsliga och poetiska språk och Philip Pereira dos Reis suggestiva bilder.
De två besöker bland annat Jämtlands vackraste vattenkraftverk, den fallfärdiga stuga där Västmanlands bäst klädde snickare bodde, paviljongen för Säters farligaste patienter, ett gammalt kolerasjukhus där flyktingar från Sovjet fann en hamn och en i dag övergiven stugby som står kvar som en av folkhemmets kanske största uppfinningar: semester och fritid för vanligt folk.
"En efterlängtad fortsättning till Svenska ödehus, lika vacker och spännande med bilder och text som kompletterar varandra på ett föredömligt sätt. Boken är både spännande och sorglig."
Tidningen Kulturen
"I sina bästa stunder levandegör boken verkligen husens historia. Vissa av rucklen känner jag till sedan tidigare. Jag har upplevt dem som tomma, sorgliga platser, berövade på all värdighet. Den här boken återupprättar något av den."
Expressen
"Liksom den första boken är denna intressant läsning därför att den ligger så nära den folkliga, muntliga historieskrivningen, bara bearbetad via Karlssons breda blick och poetiska språk och Pereira dos Reis bilder som växlar mellan orienterande överblick och fantasieggande detaljer."
Helsingborgs Dagblad
"Karlsson är en lysande stilist och en lika god lyssnare. Läs gärna hans båda Bergslagsromaner Italienaren och Amerikahuset. Och Pereira dos Reis har en märkligt inåtskådande blick när han fotograferar. Saven liksom rinner till i hans bilder när man ger dem tid."
LO-tidningen