Vi har bytt namn till Adlibris Campus! Campusbokhandeln ❤️ Adlibris - Läs mer här
Född för tidigt | 1:a upplagan
- Kartonnage, Svenska, 1999
- Författare: Karin Stjernqvist
- Betyg:
Ej i lager
Beskrivning
I Sverige föds cirka 100 000 barn per år. Ungefär 4,5 procent av dem föds för tidigt. Det betyder att nästan vart tjugonde barn föds innan det är helt moget att möta omvärlden.
Varför föds barn för tidigt? Vilka risker löper dessa barn? Författaren Karin Stjernqvist, som har arbetat med och forskat kring för tidigt födda barn och deras familjer sedan början av 1980-talet, redogör här för den senaste utvecklingen inom den neonatala vården. Barn med allt lägre födelsevikt överlever nu. Författaren beskriver hur man på olika sätt söker minimera riskerna för barnet och hur man i dag, på ett helt annat sätt än tidigare, är uppmärksam på dessa minsta barns upplevelser av smärta, oro och ångest.
När ett barn föds mycket för tidigt är det främst lungornas och hjärnans omognad som utgör de största riskerna för barnets framtida hälsa. Författaren diskuterar exempelvis förekomsten av s k mindre neurologiska skador, och redogör även för undersökningar om barns skolgång och kopplingen till koncentrations- och inlärningssvårigheter.
Att bli förälder till ett mycket för tidigt fött barn innebär oftast en traumatisk kris. Kommer barnet att överleva? Är det skadat eller friskt? Hur kommer barnet att utvecklas i framtiden? Den kortare graviditeten gör att familjen ofta varken är praktiskt eller psykologiskt förberedd på att ta emot barnet. De flesta kvinnor i denna situation berättar om en overklighetskänsla efter förlossningen. Skuldkänslor och självförebråelser är vanliga. Kvinnan söker kanske orsaker till den tidiga födelsen i den egna livsföringen. Föräldrarna behöver ofta hjälp att bearbeta situationen.
I boken diskuteras även frågor som rör personalens förhållningssätt och attityder i samarbetet med föräldrarna.
Född för tidigt riktar sig till studerande och yrkesverksamma inom neonatalvården och i ungdomsskolan, däribland läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, psykologer och specialpedagoger, samt till nyblivna föräldrar och andra som vill ha fördjupad kunskap om det för tidigt födda barnet.