Vi har bytt namn till Adlibris Campus! Campusbokhandeln ❤️ Adlibris - Läs mer här
Plundrarna : hur nazisterna stal Europas konstskatter | 1:a upplagan
- Inbunden, Svenska, 2024
- Författare: Anders Rydell
- Betyg:
Finns i lager i .
Beskrivning
2009 tvingades Moderna museet i Stockholm återlämna en tavla av konstnären Emil Nolde efter en uppslitande konflikt. Tavlan hade visat sig härröra från ett brott begånget i Förintelsen skugga – men hur hade målningen hamnat på museet?
Denna händelse utgör startpunkten för Anders Rydells moderna klassiker Plundrarna, som 2014 nominerades till Augustpriset och har utkommit på ett flertal språk.
I början av 1945 avslöjades den största konstkupp som någonsin genomförts. I saltgruvor, förråd, bunkrar, källare och på väggar hemma hos nazistledare återfanns miljontals konstverk och antikviteter, rövade från Europas alla hörn av specialenheter. Där fanns verk av mästare såsom Michelangelo, Rubens, Rembrandt och Vermeer. De allra främsta skulle visas på Adolf Hitlers planerade Führermuseum i Linz.
Hundratusentals konstverk återfann aldrig efter kriget. Plundrarna är berättelsen om hur den försvunna konsten hamnade världens främsta museer. Det är en fängslande historia om nazisternas fanatiska besatthet av konst, men också om offrens kamp för upprättelse.
”Rafflande thriller med satanistiska skildringar av nazisternas osannolika omfattande konststölder och de juridiska och moraliska i vår tid om de återfunna verken. Den här gången kommer Sverige inte undan. Gediget historiskt arbete kombineras med skickligt reportage i högt tempo”
Nominering Augustpriset 2014
"En pionjärgärning"
Antik & Auktion
"Berättelsen flyter fram som en välskriven thriller. (…) Anders Rydell har skrivit en lysande bok."
Sydsvenskan
"En oerhört fängslande bok, skickligt berättad, lärorik, spännande och upprörande."
Norra Skåne
"En detaljerad och spännande skildring om hur denna enorma konststöld organiserades av nazisterna och vilka ideologiska värderingar som låg bakom. En mycket läsvärd och tänkvärd bok."
Tidningen Kulturen